Masinõpe toetab maksimaalselt kiiret ja tõrgeteta tootmist

Ain Alvela, ajakirjanik, 28. juuni 2024

Puidutööstus otsib koos teadlastega võimalusi tuua rohkem tänapäevaseid digilahendusi ka puidu- ja metsasektorisse. Puidukoguste mõõdistamisel ja tootmisliinide juhtimisel ongi juba abiks masinnägemine.

Järgmise sammuna üritatakse välja töötada lahendus, mis aitaks jälgida puidu tarneahelat, alates metsast ja lõpetades valminud tootega. 

Puidutööstuses on masinõppe rakendamine märksa komplitseeritum, võrreldes mõne teise tööstusharuga, sest tooraine – olgu selleks siis saematerjal või metsast lõigatud palk – on tahes-tahtmata omadustelt väga erinev, mis muudab algoritmide ja mudelite treenimise keerukaks. Sisuliselt iga saekaatri liinile tulev palk on juba kas või oma parameetritelt küllaltki unikaalne. Juba ainuüksi puidu kasvukohast tulenevalt on väga suur vahe, kas näiteks kuusk on kasvanud meie mail või mitusada kilomeetrit põhja pool. Prussid on kõverad, lauad murduvad jne. See kõik muudab puidu kui tooraine masinõppe jaoks üpris raskesti käsiteldavaks, erinevalt näiteks metallitööstusest, kus toormaterjal on hästi standardiseeritud ja vastab kindlatele parameetritele.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?